تاثیر میکروبیوم روده در توسعه چاقی

Impact of the Gut Microbiota on the Development of Obesity: Current Concepts

John K. DiBaise , MD  , Daniel N. Frank , PhD  and Ruchi Mathur , MD, FRCPC

The American Journal of GASTROENTEROLOGY Supplements – JULY 2012

Abstract: Energy balance is an equilibrium between the amount of energy extracted from the diet and the amount expended. Selective pressures throughout evolution have programmed animals to protect energy stores through the accumulation of adipose tissue; as diets have changed and energy-dense foods have become readily available, obesity rather than malnutrition has become the primary concern in developed nations. Nevertheless, factors other than the types of food and their availability appear to be important. Recent evidence suggests that the gut microbiota play a role in energy harvest, storage, and expenditure. The preponderance of the evidence demonstrates that germ-free mice are protected against obesity and that the transfer of gut microbes from conventionally raised animals results in dramatic increases in body fat content and insulin resistance. Moreover, the composition of the gut microbiota has been shown to differ in lean and obese humans and animals and to change rapidly in response to dietary factors. The gut microbiota may also infl uence the development of conditions characterized by low-level infl ammation, such as obesity and type diabetes, through systemic exposure to bacterial lipopolysaccharide derived from the intestinal microbiota. Together,  these data suggest that modifi cation of the gut microbiota may be a relevant therapeutic avenue for obesity and other metabolic disorders.

چکیده:

تعادل انرژی، تعادل بین میزان انرژی حاصل از رژیم غذایی و مقدار مصرفی می باشد. فشارهای انتخابی در طی تکامل، باعث ذخیره بافت چربی ( با تغییر رژیم غذایی و در دسترس قرار گرفتن غذاهای پرانرژی) شده، بنابراین چاقی بجای سوء تغذیه به نگرانی اصلی در کشورهای توسعه یافته تبدیل شده است. با این وجود بنظر می رسد عوامل دیگری علاوه بر تنوع مواد غذایی و در دسترس بودن آن ها نیز حائز اهمیت است. شواهد اخیر نشان می دهد میکروبیوتای روده نقش مهمی در برداشت، ذخیره سازی و مصرف انرژی ایفا می کند. شواهد بهتر نشان می دهد که موش عاری از میکروب در برابر چاقی مقاومت نشان داده، در صورتی که انتقال میکروبیوم روده از سایر حیوانات به آن ها منجر به افزایش قابل توجهی در محتوای چربی بدن و مقاومت به انسولین می شود. علاوه بر این ترکیب میکروبیوتای روده تفاوت در انسان ها و حیوانات چاق و لاغر و تغییرات سریع در پاسخ به عوامل غذایی را نشان داده است. همچنین میکروبیوتای روده ممکن است در توسعه شرایطی با التهاب سطح پایین از طریق قرار گرفتن در معرض لیپوپلی ساکارید باکتری های میکروبیوم تاثیر بگذارد، مانند چاقی و دیابت نوع ۲. همه این اطلاعات نشان می دهد که تعدیل میکروبی روده ممکن است راه درمانی برای چاقی و سایر بیماری های متابولیکی باشد.

مقاله لاتین:

رایگان – دانلود فایل

ترجمه فارسی: 

 

 

 

 

 

سارا آزادپیما

سارا هستم، کارشناس ارشد میکروبیولوژی و کارشناس آزمایشگاه‌های مواد غذایی، تخصص بنده در زمینه پروبیوتیک‌هاست و در این زمینه مشغول به کار هستم. خوشحال می‌شم که بتونم به دانشجوها و علاقمندان این حوزه کمک کنم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *